Musím přiznat, že Vánoce mi v minulosti až příliš často přinášely bolestné a vyhrocené situace. Anebo přinejmenším konflikty a stres.

A ano, dnes už vím, že vánoční svátky byly účelně vytvořené, aby překryly původní a mnohem přirozenější důvod k oslavě v tomto období – zimní slunovrat a tím návrat světla do našich životů.

ALE PŘESTO…

Já tohle období miluju čím dál víc.

Protože už dnes také vím, že všechny ty náročné situace v tomto období byly jen zesíleným odrazem mých vlastních vnitřních konfliktů. A tak za to Vánoce nijak neviním.

Naopak dnes mnohem víc vnímám, že tohle období i nás dospělé vrací zpět do dětského světa plného kouzel, snů a dobrých konců. Někoho třeba jen na krátký okamžik pod dojmem nějaké dojemné vánoční písně, někoho víc.

A také cítím čím dál větší vděčnost za ty nejobyčejnější a přitom nejzázračnější projevy Života, které toto období přináší víc než kterékoliv jiné – úsměv, laskavé slovo, jiskru radosti v dětských očích, teplý čaj v chladu zimních dní, pocit naděje a víry v lidské dobro.

A tak jestli máme někdy během roku ideální podmínky otevřít svá srdce a udělat krok směrem k našemu vnitřnímu klidu a smíření, pak je to podle mě právě v tomto čase.

Pokud pochopíme, že náš vnější svět je pouze odrazem toho vnitřního, a zkusíme být soucitnější a více odpouštějící k sobě i k druhým. I díky nám pak bude ten vnější svět zase o kousek laskavější a harmoničtější.

Přeji vám všem, kdo čtete tyto řádky, krásné a smířlivé vánoční dny a laskavý a harmonický rok 2023! 🎄💞💫

S vděčností,

Hanka
www.lecenizivota.cz